Sjösättning

Mot ny hemmahamn

Mot ny hemmahamn

Så var det då dags att lämna Björkenäs och styra mot Karlskrona, en sträcka på ca 25 sjömil. Idag är det en solig men ganska blåsig dag, 10-15 m/s, så vi räknar med en hel del vågor på vissa sträckor. Vi tar oss söderut, rundar Torhamns udde och tar ett kort stopp vid Långören. Fortsätter sedan till Svenö där vi lägger till och tar en välförtjänt fika. Vi fortsätter förbi Möcklö och ut mot Östra fjärden. Sedan går vi så nära land vi kan sista biten för att slutligen komma fram till Hästö, som är den nya hemmahamnen.

En sista bild vid sjöbon

En sista bild vid sjöbon

En sista bild på båten utanför sjöbon. Snart blir det ny hemmahamn i Karlskrona.

Blandade detaljbilder

Blandade detaljbilder

Några blandade detaljbilder när båten är i sitt rätta element.

Varför Elsie...

Varför Elsie...

Här har vi fyra generationer samlade i Elsie, Kerstin, Amon, Bertil, Roger och Elsie på bryggan. Så båten har fått sitt namn efter min farmor som har betytt mycket för mig under min uppväxt.

Provsegling

Provsegling

Roger ger sig ut på en provsegling med Mikael Juul Hammarlund ifrån Bornholm. Bertil får följa efter i motorsnipan för att ta bilder.

Riggning av båten

Riggning av båten

Eftersom vi skriver om båtbygget till Föreningen Allmoge Båtars tidskrift Träbiten vill vi även ha med ett par seglingsbilder, så dagen efter sjösättningen riggar vi inför provseglingen. Vi anpassar stag och vant till rätt längd, splitsar och fäster på gammaldags vis. Dessa kommer sedan att få sträckas efterhand då de töjs.

Första provturen

Första provturen

Roger, Amon och Sonny stiger ombord för första provturen. Motorn vill inte starta först, det är bränslet som inte rinner fram ordentligt. Men efter att ha fått det att fungera startar den direkt. Vi tar en liten provtur och därmed är också sjösättningen avslutad.

Så är det dags att komma i sjön...

Så är det dags att komma i sjön...

Då var det äntligen dags. Vi byter om till badbyxor och tar tag i bärremmarna igen och vadar ut i vattnet. Sonny vägrar ta av sig tofflorna och får stanna på land. En bit ut släpper vi ned den och se, den flyter alldeles utmärkt. Några få droppar syns här och där invändigt men inte mer än så. Vi lastar i bottentiljor och motorhuv mm.

Dop

Dop

Susanne är utsedd till båtens gudmor och Bengt Olsson ifrån Hasslö båtvarv, vars far en gång byggde dessa båtar är båtens gudfar. Båten döps i vatten hämtat vid Hasslö båtvarv, där förebilden sjösatten för ca 75 år sedan. " ... Ditt namn ska vara Elsie... "

Dags för sjösättning

Dags för sjösättning

Nu är det dags! Ett 50-tal personer, både inbjudna och självbjudna, har slutit upp för att hjälpa till och titta på. Vi bjuder på smörgåssnittar med cider och minglar lite innan det är dags. Sonny Olsson ifrån Saxemara får ta befälet över sjösättningen. Vi är 12 personer med bärremmar som bär ut den ifrån sjöboden till vattenkanten.

Snart sjösättning

På lördag 23 maj kl 14 sker sjösättningen. Vi har bjudit in en del vänner och bekanta och vi får se hur många som kan komma. Det behövs 10 - 12 personer för att lyfta den i sjön.

Då är det även dags för första provturen.

Visar 1 till 11 av 11 (1 sidor)