Rigg

Riggning av båten

Riggning av båten

Eftersom vi skriver om båtbygget till Föreningen Allmoge Båtars tidskrift Träbiten vill vi även ha med ett par seglingsbilder, så dagen efter sjösättningen riggar vi inför provseglingen. Vi anpassar stag och vant till rätt längd, splitsar och fäster på gammaldags vis. Dessa kommer sedan att få sträckas efterhand då de töjs.

Repslagning

Repslagning

Eftersom vi har gjort alla moment hittils ifrån uppmätning, ritning, utslagning i fullskala, byggande av båten, motorinstallation och sy segel, så skulle det vara roligt att även slå lite rep själva. Här slår vi rep som ska vara till skot för storseglet. Kvaliteten blev både bättre och jämnare än köperep.

Mast och spri

Mast och spri

Nu har vi även gjort färdigt mast och spri med detaljer. Masten är rektangulär i botten så att den ska passa i mastfoten.

Virke till mast och spri

Virke till mast och spri

Idag har vi varit i skogen och letat ämne till mast och spri. Rak tätvuxen gran. De barkas av och läggs sedan på tork på loften i sjöboden.

Hyvling av mast

Hyvling av mast

Grovhyvling av mast utanför sjöbon. Masten kommer från en tätvuxen gran som vi högg ner förra hösten. Den barkades sedan och har legat och torkat sedan dess.

Visar 1 till 5 av 5 (1 sidor)