Ett kosterbygge - September 2008

Alla sargbitar på plats

Alla sargbitar på plats

Främra och bakre sargbitarna är fästa och mittbitarna basade. Det blir 2 skarvar på varje sida pga svårigheter att hitta tillräckligt bra virke i de breda dimensiner som skulle krävas.

Regnbåge

Regnbåge

En stor fördel med att vara nära naturen när man jobbar…

Börja forma skarndäck

Börja forma skarndäck

Börjar forma skarndäck grovt. En underbar ställbar hyvel för att kunna forma fina innerkurvor.

Basning av sarg - del 2

Basning av sarg - del 2

Vi fäster mittfisken i aktern för att stadga upp däcksbalken innan vi fäster sargen. Vi gör även böjarna något flackare för att underlätta att böja sargen. Vi tillverkar sedan en mall för att kunna svepa sargen runt efter basning för att lättare få rätt form. Sarg nr 2 spricker dock vid ett vres, så vi rätar ut sarg nummer 1 och basar om. Vid svepning runt mallen går det utmärkt och vi får äntligen rätt form på aktre sargen. Den främre sargen ser även den bra ut. Mittfisken på fördäcket är också på plats.

Vackra linjer

Vackra linjer

De två båtbyggarna njuter av utsikten från sjöbon. Fast även det som finns därinne är vackert.

Basning av sarg

Basning av sarg

Dags att få sargen på plats. Sargen basas och böjs sedan rejält, speciellt i aktern som har två snäva böjar för att kunna vara rak i mitten.Den främra sargen är lättast och går bra. Sargen går ej in riktigt som planerat i de två hörnen i aktern. Vi smalnar av sargen ytterligare så mycket vi vågar för att lättare kunna böja snäva kurvor. Men det hjälper inte. Däcksbalken börjar ge vika istället.

Amon provar båten

Amon provar båten

Min son Amon provsitter för att se om den är godkänd. Det är över ett år sedan jag sa att jag skulle bygga en båt och han undrar så om den inte är färdig snart. Han tycker vi ska sjösätta den så fort som möjligt, men får nog lugna sig till i maj nästa år.

Inoljning under blivande däck

Inoljning under blivande däck

Utrymmena under de blivande för- och akterdöcken oljas in med en blandning av rå linolja och balsamterpentin. Det är enklare att komma åt överallt innan däcket är lagt. Dessa utrymmen kommer även att oljas in under vintern tills träet är mättat.

Provning av roder

Provning av roder

Formen på rodret är klar och dags för provning. Uppmätning och skiss på roderbeslag, som kommer att göras i rostfritt stål. Profil av hela båten med roder på plats.

Sjöboden

Sjöboden

En liten höstbild på sjöboden där bygget utförs. Vilken härlig arbetsmiljö!

Skott färdiga

Skott färdiga

Nu är både det främre och det aktre skotten så gott som färdiga. Ett litet hål luckan i det aktre skottet saknas men jag väntar tills sargen är på plats. Även någon form av hasp till det främra skottet ska på plats.

Motorn på plats

Motorn på plats

Motorbädden är helt klar, bultarna förhoppningsvis på rätt plats. Behandlad med en blandning av rå linolja, balsamterpentin och tjära.

Visar 1 till 12 av 12 (1 sidor)