Segel

Repslagning

Repslagning

Eftersom vi har gjort alla moment hittils ifrån uppmätning, ritning, utslagning i fullskala, byggande av båten, motorinstallation och sy segel, så skulle det vara roligt att även slå lite rep själva. Här slår vi rep som ska vara till skot för storseglet. Kvaliteten blev både bättre och jämnare än köperep.

Segel nästan färdiga

Segel nästan färdiga

Focken är nu helt klar. ett par små detaljer kvar på storseglet, men inte mer än någon timmes jobb kvar.

Segeldetaljer

Segeldetaljer

Det är många små detaljer som ska på plats.

Likning av storsegel

Likning av storsegel

Storseglet likas med tjärad hampa. Det tar några timmar att lika hela seglet, runtom är det lite drygt 11 meter.Det blir i alla fall färdigt till kvällen.

Fortsättning på segelsömnad

Fortsättning på segelsömnad

Seglet ritas ut och klipps till rätt form. Styrkedukar sys dit. Sedan viks kanterna in och sys. Det ärlite krångligt att sy med så mycket duk. Därefter är själva segelduken klar.

Sy segel

Sy segel

Att sy segel är ett utmärkt vinterjobb. Vi har gjort en segelritning med ett sprisegel anpassat för denna båten, mätt ut längd på mast och spri och markerat skotpunkter. Vi börjar sedan med att mäta ut segelduk till rätt längd och ritar ut var kanter och våder ska gå. Sedan sys våderna och slutligen skarvas bitarna ihop. Då har vi sedan fått en segelduk med vårder som är något större än det färdiga seglet ska vara.

Visar 1 till 6 av 6 (1 sidor)