Ett kosterbygge - Juli 2008

Stävkraft

Stävkraft

Vi passar till stävkraften som håller ihop översta bordgången mot stäven. På undersidan av stävkraften hugger vi även ut initialer och årtal.

Upplängor

Upplängor

Vi har nu satt fast alla upplängorna på spant 2 - 6. Vi sätter även dit hylsan till propelleraxeln.

Översta bordgången klar

Översta bordgången klar

Sista nitarna sätts på plats. Ovansidan av översta bordgången hyvlas och får sin slutgiltiga form. Vi skruvar även dit spant 2 längst fram i fören.

Översta bordgången fastsatt

Översta bordgången fastsatt

Nu är översta bordgången fastskruvad och delvis nitad.

Tillpassning av översta bordgången

Tillpassning av översta bordgången

Översta bordgången sågas ut i detalj, hyvlas och passas till. I skarven mellan bordgångarna fasas lannet i undre och övre bordgången så att de överlappar varandra och bildar en rät fin linje utefter stävarna.

Färdigställande av femte bordgången

Färdigställande av femte bordgången

Under vattenlinjen längs med för- och akterstäv smetar vi på fårtalg som gör att det kommer att hålla helt tätt.
Vi sätter även de sista bottenstockarna på plats.
Vi gör finhyvlingen av både ovansidan på femte bordgången samt lannet innan vi basar sista bordgången.

Provning av hylsa och propelleraxel

Provning av hylsa och propelleraxel

Det är oerhört viktigt att motor och propelleraxel kommer rätt i förhållande till varandra, annars kan det bli slitningar. Vi har tillverkat en motoratrapp i trä med bulthål, utgående axel och svänghjul på rätt plats, det är mycket enklare att prova denna än att lyfta i- och ur motorn på 100 kg. Vi ser att propellern passar fint i det uttag som är gjort i akterstäven, och propelleraxeln hamnar där det är planerat.

Bitar till översta bordgången

Bitar till översta bordgången

Före byggets början bläddrade vi igenom bordbrädorna flera gånger. Vi visste i stort sett vilka brädor som skulle vara till vilket bord. Något av det första var att finna fyra vackra bitar till översta gången, det är ju den som syns mest. Vi dubbelkollar med de pappersmallar som vi nu har gjort innan vi sågar ut grovt.

Femte bordgången basad

Femte bordgången basad

Det är plötsligt mycket båt i sjöboden när även femte bordgången är basad. Bred och fyllig med ett mycket fint språng.

Tätning mellan bordgångar

Tätning mellan bordgångar

Där borden överlappar varandra, lannet, hyvlar vi en liten ränna med en skölphyvel, endast 1 mm djup. I rännan smiter vi rackarkitt (en blandning av rå linolja och krita), nu med lite färgpigment av guldockra för att få kittet ekfärgat. I kittet lägger vi en tråd av hampa. Det kommer nu att bli en så gott som helt tät båt.

Nitning av bordgång

Nitning av bordgång

När vi nitar bordgångarna använder vi en nitklämma för att pressa ihop bordgångarna och samtidigt trycka in kopparspiken. Sedan är det bara att slå dit kopparbricka, klippa av spiken och slå ut med en kulhammare. Nitklämman gör att man enkelt kan nita själv. Vi har två olika storlekar av nitklämmor beroende på bredd på bordgångarna. Idag har vi även extra hjälp med oss.

Visar 1 till 11 av 11 (1 sidor)