Ett kosterbygge - 2007

Manual till Albin O-11

Instruktionsbok till Albin O-11, O11_instruktionsbok.pdf

Reservdelar till Albin O-11, O11_reservdelar.pdf

De flesta delar går att beställa hos Fors Marin i Göteborg.

Utsågning av akterstäv

Utsågning av akterstäv

Sågar ut akterstäven. Sedan ska den få torka över vintern innan den smalnas av och formas ordentligt.

Mera virke

Mera virke

Har varit och hämtat mera ekvirke hos bröderna Ravanis på Nyhamns Såg- och Båtbyggeri i Skåne. Kölen sågas ut grovt med motorsåg, dels för att kunna transporteras ner till sjöbon, samt för att torka snabbare. Det är rejäla ekbrädor med en bredd på ca 70 cm. Transport till sjöbon får ske med hjälp av cykel eftersom det är för blött för att köra bil, och de är för tunga för att bäras för hand. Nästan överallt i sjöbon staplas virke för att torka.

Motor Albin O-11

Motor Albin O-11

Har fått tag på en renoverad Albin O-11 ifrån Motorreparationer i Kristinehamn. Den är helt genomgången och ny dynastart ditsatt.

Virke

Virke

Har fått tag på en del ekvirke ifrån Bernt på Björkerydssågen. Transport ner till sjöboden för att ligga och torka under vintern. Vi målar ändarna på virket så att det ej ska spricka.

Val av motor

Antingen blir det en ny diesel inombordare eller en äldre bensin om det går att få tag på. Helst vill jag försöka få tag på en äldre motor, gärna en Albin O-1 eller O-11. En diesel är lite tråkig, låter lite för modernt. Det är ett helt annat ljud i en äldre Albin. Dessa är även kända för att vara av väldigt bra kvalitet.

Utslag av mallar

Utslag av mallar

Vi har valt att rita ut båten i fullskala på ett stort papper. Den ritas ut i profil och i plan, samt för- och akterifrån. Utifrån denna fullskaleritning är det sedan enkelt att få ut formen på de mallar vi vill ha. Mallarna ritas först ut på papper.

Ritningar

Ritningar

En liten titt på de ritningar jag har att utgå ifrån. Uppmätning och ritning är gjord av min far Bertil Andersson, 2005. Jag kommer dock att modifiera en del detaljer.

Början av ett båtbyggaräventyr

Början av ett båtbyggaräventyr

Jag är uppväxt med träbåtar och har alltid trivts väldigt bra i dessa, både att ut och ro och segla. Min far har ett gediget kunnande och intresse om träbåtar och detta har nog smittat av sig en del. Jag har alltid haft tillgång till båt, men har inte haft någon egen. På senare tiden har en längtan efter en egen båt blivit allt starkare. Jag vill gärna kunne ge min son samma möjligheter som jag själv har haft som barn. Dock när man ser andra båter så hittar man nästan alltid saker som man skulle vilja ha lite annorlunda. Så varför inte bygga en egen!

Visar 1 till 9 av 9 (1 sidor)